„Боси“ обувки – първи стъпки

 In Обща информация, Боси / Минималистични обувки
Защо "боси" или минималистични обувки? Първо да уточним, че не се наричат "боси", защото трябва да се носят без чорапи, а защото имитират ходенето на бос крак. Но могат да се носят и без чорапи :)
Какво казват научните факти и най-новите изследвания?  99% от децата се раждат със здрави крака, но само около една трета от тях остават със здрави крака и добра стойка без хронични оплаквания, докато станат възрастни. Причината в повечето случаи са неподходящи обувки! 
 
Краката на децата не са като тези на възрастните – оформят се години наред. В началото не се състоят от твърди кости и са много чувствителни на натиск, което може да доведе до деформиране и заболявания, когато обувките са твърди, тесни отпред или имат дори и минимално повдигане. Повдигането, колкото и малко да е то, отзад с ток, вътрешно уплътняване на стелката или извивка нагоре в предната част (типично при маратонки например), се отразява на цялостната стойка на тялото. Типичната овална форма на обувките при пръстите, пък ограничава движението и разперването им и най-вече това на големия пръст. Затова "босите" обувки отговарят на следните критерии: 

✳️ широка база, особено отпред при пръстите;
✳️ нулево повдигане, т.е. идеално равна подметка (без ток, без извивка нагоре в предната част);
✳️ минимална/тънка, гъвкава и мека подметка, позволяваща висока чувствителност, огъване и ротиране във всички посоки; 
✳️ без скрити уплътнения под стелката, например при свода, по вътрешната част или предварително оформено легло за стъпалото.

Понятието "боса" обувка не е защитено и доста производители на обувки го използват подвеждащо, така че разгледайте обувката внимателно.

Малките деца не могат да усетят добре дали една обувка им става или не е прекалено малка или тясна.Така разпространеното натискане отпред за проверка е подвеждащо, защото децата инстинктивно свиват пръстите.  
Как се подсигурява естествено ходене и здрави крака? Най-доброто – босо ходене! Без обувки и без чорапи. Деца, които тепърва се учат да ходят, не се нуждаят от обувки и в никакъв случай от твърди обувки. Моля в този период слагайте единствено възможно най-меки кожени или слингови пантофки. Едва когато децата ходят свободно няколко метра (изправят се самостоятелно и вървят без да се подпират някъде и без никой да ги води за ръка) можете да преминете към покупка на обувки.  
Те стават необходими, за предпазване от наранявания навън, от влага или топъл асфалт. Тогава най-добрия вариант са именно детски боси обувки.
Защо?
✳️Защото подметката е изключително тънка и гъвкава. Това позволява на детето лесно да усеща настилката и му дава сигурност да се движи по-свободно. Това вече е изпитано и научно – деца с "боси" обувки стоят много по-кратко на едно място от деца с нормални/твърди обувки и подметка. 
✳️Защото оставят мускулатурата, костите, сухожилията да се развиват и заякват по естествения за тях начин,  и влияят благоприятно на стойката, което е добра превенция срещу множество ортопедични заболявания.
✳️Не на последно място - стимулират нервната система. В стъпалата ни има 1700 рецепторни нервни окончания, снабдяващи цялото тяло и мозъка с безброй усещания и информация.
 
Кой размер Ви трябва? Това е материал за цялостна самостоятелна статия, а може би книга :) Накратко: тъй като номерацията на обувки също не е строго нормирана и чифт 27 номер от една марка могат да отговарят на 24 номер от друга марка, изхождаме от дължината и ширината на собственото ни ходило. Към измерената дължина прибавяме МИНИМУМ 1,2см. (пространство за приплъзване на пръстите и стъпалото при ходене) и търсим обувка, чиято зададена вътрешна дължина от производителя покрива нашето измерване + 1,2см. Например измерена дължина 24см + 1,2см = 25,2см. 25,2см е минимална дължина на обувката, която купуваме.

Recent Posts
0

Магазинът на ул. Екзарх Йосиф 32, София затвори врати. Поръчките от сайта ще бъдат обработвани до изчерпване на стоката. Благодарим Ви!