Текстилът и модата на бъдещето – Innatex 2020

 In Обща информация, EKO текстил / Ествени материи, Еко Сертификати

Вече три години през януари посещаваме Innatex – интернационално изложение за зелена, устойчива мода и текстил във Валау, Германия. Тук, два пъти в годината, се срещат около 300 изложители – производители и дистрибутори на натурален текстил, обувки, аксесоари, играчки и др.,  и множество търговци и специализирани посетители.

Освен да се видят и поръчат колекциите за идния сезон, тук се представят новите производители и дизайнери в бранша с естествена и еко мода и има възможност да се посетят тематични лекции и форуми. В нашия списък тази година бяха лекциите „За смисъла и безсмислието на текстилното рециклиране“ и „Устойчивост в доставната верига – анализ и мениджмънт на рисковете“.

Няколко бързи лични есенции и познания:

– Текстилната индустрия остава един от най-големите замърсители на планетата. Рециклирането на текстил е по-скоро химера, когато съставът на дрехата е смес от различни материи. Дори 2% еластан към 98% памук, правят разделянето на нишките невъзможно. Ако дрехите не са годни за препродаване или рециклиране (само 100% чист състав) се подлагат на т.нар. термично рециклиране, сиреч изгаряне или попадат на бунищата.

– Рециклирането на полиестер от текстил и използването му за направата на нови продукти също е почти невъзможно или изключително енергоразхищаващо. Полимерните вериги се скъсяват от действието на слънцето или интензивното носене и стават негодни за повторно използване. Затова при продукти от рециклиран PET се използват пластмасови бутилки. Отделянето на микро пластмаса от тях, както и генерално от текстил със синтетични влакна, в околната среда при пране, например, остава като проблем. Какво да направим?

  • Пазаруваме дрехи втора употреба или вземаме назаем, особено ако става въпрос за дрехи за определен, единичен повод.
  • Пазаруваме дрехи предимно от естествени материи и ги използваме възможно най-дълго време.
  • Разменяме и препредаваме.
  • Учим се отново да зашиваме копчета, малки повреди или да шием изцяло сами.
  • Използваме негоден за носене текстил за друга цел. Ъпсайклинг

– Удостоверяването на органичен, еко произход става само със сертификат. Oekotex, BSCI, GOTS са най-разпространените. Това е знак за коректност . Всеки производител решава за себе си, дали сертифицирането е нужно и дали желае да направи необходимата инвестиция, която не е малка. В противен случай, обаче, изниква въпроса, колко сериозно вземат тези производели темата устойчивост.

– Made in Europe далеч не е гарант за устойчиво производство. Голяма част от GOTS-сертифицираните предприятия са в Азия. Като особено рисков и негативен пример, се изтъкват Румъния и БЪЛГАРИЯ.

– Цени. Не само еко-сертифицирането на предприятието увеличава цената на продукта, но и еко сертифицираните суровини. Сертифицираният органичен памук струва 10% до 20% повече от обикновен памук.

– Голям проблем остава и outdoor-индустрията. Водоустойчиви и ветрозащитни материи, като софтшел и допълнителни, непромокаеми мембрани са едни от най-обременените материи, що се отнася до съдържание на химически перфлурати (PFC). Освен, че не могат да се разграждат в природата, те все по-често се свързват със заболявания на щитовидната жлеза и повреди в имунната система. Създаването на водоустойчиви и все пак дишащи материи чрез нано спининг технология е най-голямата инвестиция във фирмената история на The North Face.

Устойчивост в текстилната индустрия е настоящето и бъдещето. Тя е поле за много научни експерименти, идеи и вече съществуващи технологии.

  • „tracebillity“ или проследяемост на памучните влакна от полето до потребителя ще бъде факт още тази година. За целта се вплитат номерирани, луминисцентни пигменти в памучните нишки, които могат да се четат от четец на POS терминала.
  • алтернативни суровини от отпадъчни продукти в хранителната индустрия като кафе, ананасови и бананови листа или целулоза могат да бъдат влакната на бъдещите платове и адекватен заместител на памука.
  • Бамбук и коноп вече са неизменна част от модните колекции, вече изложени на тазгодишния INNATEX.
  • Нар и куркума са бъдещите багрила.

За нас беше интересно и вълнуващо.

Recent Posts
0

Магазинът на ул. Екзарх Йосиф 32, София затвори врати. Поръчките от сайта ще бъдат обработвани до изчерпване на стоката. Благодарим Ви!